Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

eSense Foci

az eSense csapat információs oldala

Friss topikok

4+1 futsal szabályok a nyári bajnokságon!

2010.06.07. 18:02 | takilaci | 5 komment

Sziasztok!

Olvassátok! A kapus és a szabálytalanságok rész jelentősen más mint eddig.

üdv:takilaci

Játékszabályok

 4+1 futsal

1. JÁTÉKTÉR, LABDA:
A játék a fehér vonalak által határolt rész (műfüves pálya). A vonal a játéktérhez tartozik. A labda 5-ös méretű. Az alapvonal mögött a mérkőzés alatt senki nem tartózkodhat! A labdáról minden csapatnak gondoskodnia kell! 

2. A MÉRKŐZÉS IDŐTARTAMA:
A mérkőzések 2*25percesek. A mérkőzés folyamán az órát csak abban az esetben szabad megállítani, ha félidő van, vagy ha sérülés történik. A mérkőzések egész órakor kezdődnek és legkésőbb az adott óra utolsó percében véget kell érjenek Az adott mérkőzés minden esetben elkezdődik a kiírt időpontban! Abban az esetben, ha mégsem sikerül lejátszani a 2*25 percet a következő mérkőzés kezdési időpontjáig, a bíró köteles lefújni a mérkőzést, vagyis nem kerül lejátszásra a még hátralévő idő! Ezért kérünk minden csapatot, hogy pontosan jelenjen meg a számára kiírt időpontban, mert várakozási idő nincs!! Ha a bíró valamilyen ok miatt nem tud megjelenni, vagy késik, a csapatok akkor is kezdjék el a mérkőzést a kiírt időpontban az eredményt pedig küldjél el az eltefoci@freemail.hu-ra.

3. JÁTÉKOSOK SZÁMA:
A mérkőzést két csapat játssza, 5-5 fővel, ezek közül az egyik a kapus. A mérkőzés elkezdéséhez minimum 3 fő szükséges. A mérkőzésnek vége van, ha a meccs folyamán bármely okokból 3 fő alá csökken a játékosok száma egy csapaton belül. Cserélni folyamatosan lehet. Cserezóna az oldalvonal mentén. Előbb a lecserélt játékosnak kell elhagynia a játékteret, utána mehet csak be a másik játékos. Ugyanaz a játékos egy ligán belül több csapatban nem játszhat. Ugyanaz a csapat az A. és a B. Ligában egy bajnokságon belül nem szerepelhet.

4. SZERELÉS:
A csapatoknak egységes (egyszínű) szerelésben kell megjelenniük.

5. A JÁTÉK KEZDETE:
A meccs kezdőrúgással kezdődik. A csapatkapitányok pénzfeldobással/megegyezéssel döntik el a kezdés jogát. Az egyik félidőt az egyik, a másik félidőt a másik csapat kezdi. A kezdőrúgást a játéktér középpontjáról kell elvégezni az ellenfél térfele felé. A kezdőrúgásnál az ellenfél 3 méternél jobban nem közelítheti meg a labdát. Kezdőrúgásból közvetlenül gól szerezhető.

6. KAPUS JÁTÉKA:
A kapusról is van szöglet. A kapus a játékban lévő labdát bedobhatja, illetve berúghatja az ellenfél kapujába, azaz gólt érhet el.
Ha az alapvonalon megy ki a labda és az ellenfél érintette utoljára, a kapus a labdát minden esetben kézzel hozza játékba (Ezt 4 másodpercen belül kell megtennie, gólt nem érhet el belőle és a 6-ost el kell hagynia  a labdának) Kirúgás nincs! A hazaadást és az oldalrúgást a kapus nem foghatja meg. A kapus nem kaphatja vissza a labdát a csapattársától, amit játékba hozott, anélkül, hogy a labda egyszer áthaladt volna a felezővonalon, vagy az indító térfélen az ellenfél játékosa érintette volna. (Pl : Kapus kidobja a lasztit a saját térfelén álló védőjének, a védők a labdával passzolgatnak, majd hazagurítják a kapusnak, anélkül hogy a labda átment volna a felezővonalon, vagy ellenfél ért volna hozzá, akkor közvetett szabi az ellenfélnek. Ha a labda átment, majd a kapus hozzáér lábbal, akkor ismét nem érintheti, amíg a fent említett 3 feltétel közül az egyik fel nem oldja.
Más megfogalmazásban: Ha a kapus egyszer már birtokolta a labdát, és utána játékba hozza azt, akkor nem érintheti még egyszer, amíg az át nem ment a félpályán, vagy ellenfél nem ért hozzá, vagy ki nem ment a játéktérről. Ha a kapus mégis játékba avatkozik, akkor KÖZVETETT szabadrúgás onnan, ahol a kapus hozzáért, ha az a 6-oson belül volt, akkor a 6-os legközelebbi pontjáról forrás:Közgáz Liga)

7. SZABÁLYTALANSÁGOK:
Futsal szabályok szerint. A szabadrúgást 4 másodpercen belül el kell végezni. Szabadrúgáskor az ellenfél 5 méteren belül nem tartózkodhat.
Fegyelmezés: 1. sárga 2. 2 perc, még visszajöhet a játékos 2 perc után (ha a kiállítás 2 perce alatt az emberelőnyben lévő csapat gólt szerez, az emberhátrányban lévő csapat a gól után kiegészülhet, tehát már nem kell a 2 percből fennmaradó időt emberhátrányban játszania) 3. piros-5 perc emberhátrány (gól eseten ugyanaz, mint a 2 percnél) és a játékos már nem jöhet vissza, csak egy csapattársa 5 perc múlva.

8. SZÖGLET, BERÚGÁS:
A szögleteket a sarokpontról kell elvégezni, 4 másodpercen belül. Az ellenfél 5 méteren belül nem állhat. Az oldalvonalat elhagyó labdát csak berúgással lehet játékba hozni. A labdát az oldalvonalra kell helyezni, ahol a játékteret elhagyta. A rúgó játékosnak a labdát a játéktéren kívül állva, lábbal a játéktérre kell juttatni Az ellenfél játékosainak a letett labdától legalább 5 m-re kell állni. Az oldalrúgást 4 másodpercen belül el kell végezni. A rúgó játékos csak akkor érhet újra a labdához, ha azt más is érintette már.

9. BÜNTETŐ:
Hat méterről kell elvégezni. A labdát a hatos vonalára kell tenni, egyenlő távolságra a két kapufától. A rúgást végző játékost egyértelműen azonosítani kell. A kapusnak a gólvonalon kell állni és előre a rúgás pillanatáig nem mozdulhat el. Oldalra a gólvonalon bármely irányban mozoghat. Minden más játékosnak a játéktéren belül kell lenni, a büntetőterületen kívül kell állni, a büntetőpont mögött, legalább 5 m-re a labdától és a rúgást végző játékost nem szabad akadályozni.

10. HALMOZOTT SZABÁLYTALANSÁGOK:
Halmozott szabálytalanságnak nevezzük a közvetlen szabadrúgásokat maga után vonó cselekedeteket, amelyekből a csapatok félidőnként 5-5-t követhetnek el. Az 5. szabálytalanság megtörténtekor a játékvezető figyelmezteti a vétkes csapatot.
Az első öt szabálytalanság esetén:
- sorfal állhat a rúgó játékos elé
- az ellenfél játékosainak minimum 5 m-re kell a letett labdától állni
- a szabadrúgásból közvetlenül érhető el gól.

A 6. szabálytalanságnál, és az azt követőeknél következik a 10 méterről (a két kapufától egyenlő távolságra) elvégzendő közvetlen szabadrúgás, melynél sorfal nem állítható:

A hatodik szabálytalanságtól kezdve az alábbiak szerint kell eljárni:
- a kapus nem állíthat sorfalat
- a rúgást végző játékost egyértelműen azonosítani kell
- a kapusnak a büntetőterületen belül, a labdától legalább 5 m-re kell állni
- a rúgást végző játékos kivételével valamennyi játékosnak a labda képzeletbeli vonala mögött, legalább 5 m-re a labdától kell állni, úgy hogy a rúgást végző játékost nem akadályozhatják a rúgás kivitelezésében.
- a rúgást végző játékosnak a labdát előre, a kapura kell rúgni, nem passzolhatja le egy csapattársnak
- a rúgás után nem érintheti egy játékos sem újra a labdát, mindaddig, míg azt a kapus nem érintette, vagy a labda a kapufákról vissza nem pattant;
- 6 m-en belül a gólvonaltól nem lehet egy szabadrúgást sem elvégezni. Ilyen esetben büntetőrúgást kell ítélni
- ha a 6. szabálytalanság a kapuvonaltól távolabb, mint 10 m-re történt, akkor az ellenfél a büntetőrúgást 10 méterről végzi

EZEN JÁTÉKSZABÁLYZATBAN NEM TÁRGYALT KÉRDÉSEK ESETÉN A FUTSAL SZABÁLYKÖNYVE AZ IRÁNYADÓ.

A bejegyzés trackback címe:

https://esensefoci.blog.hu/api/trackback/id/tr672063586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PIPPOTAKI 2010.06.07. 18:30:17

Valaki nyomtassa már ki és hozza magával mert ahogy a bírókat ismerem mindegyik mást fog fújni

takilaci 2010.06.07. 21:43:10

@PIPPOTAKI: :)

okés! és meccs elött kikérdezem! :)

zsolt007 2010.06.07. 23:02:39

Szerintem ezt a 4 másodpercet nem kell annyira komolyan venni a hazaadásokra kell figyelni meg a faltokra

Psiti 2010.06.08. 10:22:59

Sziasztok!

Szerintem is a hazaadásokra kell nagyon figyelni.
A faltok jó, hogy így vannak, mert általában az E. CS-t meg engem is sűrűn faltolnak, tehát gyorsan összejöhet az 5. Ha meg nagyon kell akkor oda adjuk E. CS-nek, hogy cselezgessen, nála biztos a falt.
Akkor szerdán találkozunk. Mondjuk a 2*25 perc 4+1-ben igen kemény lesz, lehetőség szerint 7-8 -an minden meccsen lenni kéne.
Üdv
Psiti

alaberb 2010.06.08. 15:56:00

Kicsit megrettentem, itt a halmozott szabálytalánsog láttán, mivel nekem kb 2-3 faltom szokott lenni egy meccsen...
Magam részéről igyekszem erre odafigyelni!
A másik olalról megvizsgálva, nekem is egyből ez jutott az eszembe, hogy Psiti és ECS esetében számíthatunk mi is bőven 10m-esekre.
Ha jól számoltunk, akkor holnap kb 8 mezőnyjátékosunk lesz. Nagyon kell figyelni, mert még nem játszottunk 4+1 egyben, és féltem a védekezésünket. Mindenkinek kötelező visszaérni! Mint tudjátok, hátul csökkent képességű játékosok szereplnek... Velem az élen! (nem akartam megsérteni senkit, de tény, hogy mi ott hátul lassúak vagyunk, szükség van a segítségre).

Fontos! Mindenki hozzon pénzt!
süti beállítások módosítása